Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрев: България ще ползва досегашната отстъпка в цената на руския газ от 11 %

Снимка: БГНЕС

България със сигурност ще ползва досегашната отстъпка в цената на руския газ от 11 %, ако не успее да договори по-добри условия от следващата година, заяви енергийният министър Делян Добрев след извънредно заседание на Пакта за индустриална стабилност.

Преговорите с руската страна продължават и през следващите два дни, когато трябва да бъдат подписани договорът за доставка синьо гориво и окончателното инвестиционно решение за проекта "Южен поток", допълни Добрев:

Преговорите продължават и ще продължават до последния възможен момент, защото тази цена е изключително важна за нас. Това, което е сигурно е, че най-малкото ще продължим да ползваме отстъпката от 11 процента, която е в сила до 31 декември, но ние преговаряме за доста по-добри условия, но най-важното число не е нанесено - цената.

Министърът на енергетиката Делян Добрев отхвърли твърдението на лидера на партията "България на гражданите" Меглена Кунева, че страната ни е изправена пред нова газова криза, както през 2009-та година. Такава опасност не съществува, тъй като в четвъртък ще бъде подписан нов договор за доставка на синьо гориво, подчерта Добрев:

Няма никаква опасност от нова газова криза, защото четвъртък на обяд ние ще имаме нов договор за доставки на газ от първи януари 2013 година. Това е записано в решението на Министерски съвет като едно от условията за вземане на окончателно дистанционно решение за "Южен поток". Коментиран е и въпросът, че с тази нова инфраструктура нямаме избор, а ще имаме още един доставчик, което няма никаква логика, когато имаш две тръби, и според мен, е по-голяма възможността да имаш повече доставчици, отколкото, когато имаш само една тръба.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна