Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков: ГЕРБ иска да налага кадрите си по върховете на съдебната власт

Снимка: БГНЕС

БСП има много ясна позиция и мога да я резюмирам така – триседмична институционална криза заради ината на управляващите, една обществено неприемлива кандидатура предизвика трус и в момента, включително и вчерашните действия на президента, са опит на замазване на един по-голям въпрос - по какъв начин се избират кадрите в съдебната система и кои са зависимостите за такъв избор и този скандал, който отекна далеч зад границите на страната, тепърва ще има своето развитие и той ще засегне не само КС, но той има отражение и на конфигурацията в парламента, на начина, по който се взимат решенията в парламента, но той ще засегне и съдебната власт, респективно ВСС. Това каза депутатът от БСП Михаил Миков в предаването "Преди всички".

Трябва да е ясно, че г-жа Марковска е скрита кандидатура на ГЕРБ, защото 78 души от ГЕРБ, включително председателят на парламентарната група, са подкрепили тази кандидатура. /.../ ГЕРБ не иска същинска дискусия. ГЕРБ иска да налага кадрите си по върховете на съдебната власт, ГЕРБ иска да работи със скрити гласове, за да не носи отговорност, какъвто беше случаят и с Венета Марковска. Странна е консистенцията, която стои зад Марковска, каза Миков.

Според него поведението на президента по време на вчерашната церемония на новите членове на КС е "част от замазването": Намесата на президента, тази отчаяна намеса на президента, в опит да се замаже огромният скандал, като че ли отваря нови проблеми и те стоят на юридическа плоскост и пред парламента, и пред КС, и пред ВСС, където разбрахме, че вече има и втора оставка.

Миков заяви, че напускането на президента на церемонията по встъпване в длъжност на новите членове на КС не е нарушение на Закона и Конституцията.

В Закона за КС е предвидено кои присъстват при полагането на клетва. Никъде не фигурира възможност президентът да не присъства. Просто това е едно вменено му задължение съгласно Закона и той няма формата, по която да направи това, което направи вчера и това е просто нарушение на Закона, каза независимият депутат Димитър Чукарски по повод на инициирания от независими депутати импийчмънт на президента Росен Плевнелев.

Аз смятам, че в сегашната ситуация трябва да се насрочи нова дата, на която да се положи клетва от г-жа Марковска, а след това вече, ако доказателствата сочат и тя подаде оставка, веднага да се пристъпи към избор на нов кандидат, но това не може да стане сега, обясни той.

Мненията чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна