Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пушачите протестират днес

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Пушачите протестират днес срещу закона за забрана за пушене на обществени места. Основното искане е да се върне предишното положение за ресторантите например, където имаше зали за пушачи и непушачи. Според премиер забраната не може да падне. Въпросът не е поставен в НС, но има проект за промяна на сегашното положение. Негов вносител е независимият депутат Кирил Гумнеров, който заяви в предаването "Нещо повече", че е непушач.

Да, чух какво каза премиера, че забраната не може да падне. Но това се решава от НС, а не от него. Така,че забраната може да падне много изненадващо и за самия него. Нашият проект връща старото положение само и единствено за заведенията. Проблемът е,че този проектозакон, по незнайни причини, отлежава вече 2 месеца в здравната комисия. А през тези два месеца десетки хора, които работят в ресторантьорството са на път да останат без работа, каза Гумнеров.

Депутатът цитира данни от Агенция "Митници" и Министерството на финансите, според които от влизането на забраната са се купили с 8 процента повече цигари. Това означава, че този законопроект не е постигнал целта си хората да спрат да пушат. Но постига едни друг ефект- между 30 и 50 хиляди човека има опасност да загубят работата си.

От своя страна д-р Гергана Гешанова от Коалицията за живот без тютюнев дим смята, че този закон е победа за свободата, демократичността, за здравето на хората.

Никой няма право да трови околните. Ако желае да трови себе си, не околните. Има изследвания, които показват, че през тези месеци, в които действа забраната, пушенето е намаляло с 3 процента, посочи д-р Гешанова.

Най-напред положителният ефект се оказва върху сърдечно-съдовата система. Тя реагира първа. След това - белодробните заболявания. Най- накрая, но твърдо - на онкологичните заболявания.

Йордан Дичев, собственик на заведение, в което не се пуши и подкрепя забраната каза, че човешкото здраве е по-висша ценност от всеки интерес - финансов или на зависими хора.

В моето заведение не се е пушило никога, откакто забраната влезе работим по-добре, защото сме равнопоставени на всички останали. Мисля, че собствениците н азаведения могат да се концентрират върху други неща.

Чуйте мненията в звуковите файлове
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени