Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванова: В началото на следващата година европейските лидери ще намерят компромис

Снимка: БГНЕС

Увеличените пари за кохезионна и селскостопанска политика са стъпка напред в разговорите между европейските лидери, които вчера не стигнаха до споразумение по бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г. Това коментира в интервю за предаването "Събота 150" евродепутатът от ЕНП Илияна Иванова.

На 100% аз мисля, че накрая никой няма да бъде щастлив, защото в крайна сметка трябва да се получи един компромис. Мисля, че ще се приеме бюджетът. Беше ясно, че това няма да се случи сега на тази среща. На срещата следващата година мисля, че ще има достатъчно време да се доуточнят позициите, вече много по-ясно кой какво точно иска и защо го иска.

Илиана Иванова отново потвърди, че Европейският парламент стои зад предложението на Европейската комисия по бюджетната рамка за предстоящите 7 години. Тя призова обаче парите са се харчат умно.

ЕП категорично застава зад предложението на ЕК за повече средства, за повече инвестиции в работни места, в това да бъдат подпомагани дребния и средния бизнес, земеделието, сближаването. Компромисът трябва да бъде балансиран. Според мен тук ключът се крие в това не непременно да орежем драстично бюджета, а да го преразпределим по-добре.

Едновременно с дебата за бюджета, Европейската сметна палата оповести, че 60% от грешките, които са открити при изразходването на европари, са могли да бъдат засечени от националните системи за контрол. Това поставя и въпроса за контрола при харченето на тези средства, подчерта Илияна Иванова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени