Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Екимджиев: Трябва да се проверяват и професионалните качества на кандинатите за КС

Снимка: БГНЕС

Адвокат Михаил Екимджиев заяви в предаването "Нещо повече", че откакто е приета новата Конституция, никой никога не е изследвал не само моралните качества, но и професионалните качества на кандидатите за конституционни съдии.

Една от малкото ползи от казуса "Марковска" е това, че много отговорни фактори в държавата заеха публична позиция, че при избора на най-важните хора в държавата трябва да има изключително висок критерий за моралните качества. Според Конституцията кандидатите за конституционни съдии трябва да притежават високи морални и професионални качества. Конституционната материя е много специфична. Само хората, които са от академичните среди или специализирали в чужбина, могат да бъдат на нивото на обществените очаквания за тази отговорна дейност от гледна точка на професионалния статус. 

Стига се до парадокса, че немалко хора, попаднали по странно стечение на обстоятелствата в КС, се учат там. Те се учат за сметка на нашите права и на нашата Конституция. Така че освен моралните качества, трябва да се изгради механизъм, с който да бъдат проверени и техните професионални качества, апелира адвокат Екимджиев.

Чуйте мнението в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна