Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Пушкарова: Обществото не е добре информирано относно политиката на помилване

Снимка: БГНЕС

Преди двудневната конференция на тема "Помилването - репресия и хуманност в съвременните наказателни политики" председателят на Комисията по помилването д-р Ива Пушкарова каза в "Преди всички":

Ще анализираме как се развиват европейските политики в тази насока. Много трудно може да се каже коя държава къде се намира в сферата на наказателните политики. В Европа се акцентира върху превантивните политики, в България по-развити са репресивните. А репресията не е отговор нито на първоначалното престъпление, нито на превръщането му в рецидив.

Има опити да се търсят различни видове наказания и един от основните въпроси е какво да се прави с доживотните затвори без право на замяна. В Европа това е изживян исторически етап. Обществото не е добре информирано. Българинът е в дълбоката си същност с човечен национален характер и е по-ориентиран към това да върне прегрешилия в обществото, отколкото да упражнява репресия, която произвежда озлобени към обществото личности.

Молещите за милост са различни. Много са опитите да бъде представено наказанието като нехуманно и прекалено тежко. В някои случаи са явно неубедителни, но трябва да бъдат изследвани задълбочено. Например, човекът твърди, че се разкайва и в същото време – че не е виновен.

Преодоляхме сътресенията на прехода в системата. Има няколко случая, по които комисията работи особено внимателно. Изискват задълбочен анализ на фактите. Няма преднамерена политика, помилването е въпрос на конкретност, няма как тази политика да бъде прогнозирана предварително, каза още Ива Пушкарова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна