Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теофан Германов: Касим Дал е неформалният лидер на новата партия "Свобода и достойнство"

Снимка: БГНЕС

Годината преди всеки парламентарен избор е ясно, че е време на политическо инженерство, т.е. на раждане на нови формации, разцепления, лидерски битки, така че беше очаквано и това пренареждане в тази част от политическото пространство. Това не е първият опит за разцепление на ДПС. Преди години съществуваше формация НДПС под ръководството на Гюнер Тахир. Тя известно време участваше в листите на ОДС. Така че това е втори опит за разцепление. Във формацията "Свобода и достойнство", макар формалният лидер да е друг, неформалният е Касим Дал. Той дълго време беше не само силната фигура, не само организационен секретар и заместник-лидер на ДПС, а и човек с много сериозно влияние сред българските изселници в Турция. Това каза политологът Теофан Германов в предаването "12+3".

Интересно е, че самото излизане на Касим Дал приличаше на един прийом от 1989-а година. В този смисъл тази партия е опит доскорошният втори човек в ДПС да вземе своето от политиката и да се почувства лидер, обясни още политологът.

ДПС има богат коалиционен опит и сравнително по-малко отсъствие от властта. Впрочем Доган след последните парламентарни избори беше казал, че е здравословно за ДПС известно време да излезе в опозиция, което, ако е бил докрай искрен, може би този период 2009-2013 година е бил планиран. От друга страна, виждаме една радикализация в поведението на Ахмед Доган. Новото е, че ДПС заговори на езика на един техен турски национализъм с опита да се сравни Балканската война с Възродителния процес. В крайна сметка това показва един опит вътре ДПС да мобилизира част от ресурса, коментира Германов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени