Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Грозев: Очаквам Обама и Борисов да обсъдят и въпроса за визите

Костадин Грозев: Положителен е фактът, че не сме посочили извършител на атентата в Сарафово
Снимка: whitehouse.gov

Доц. Костадин Грозев коментира в "Преди всички" очакванията от предстоящата среща на Бойко Борисов с Барак Обама в Белия дом.

Очевидно срещата е нужна и на двете страни. В момента България е стратегически съюзник на Съединените щати и подобен тип диалог е съвсем нормален. Показателно за българската страна е високото ниво на присъствие – освен премиера там са и мининстрите на вътрешните, външните работи и отбраната. Очевидно ще се говори за сериозни неща и продължаване на сътрудничеството. Очевидно Обама и Борисов знаят много повече от нас за развитието на разследването на атентата в Сарафово. Не е случаен дългият престой на министъра на вътрешните наботи в САЩ.

Обама в момента е в етап на пренастройване на американската администрация. Очевидно българската страна проявява интерес. Не бива да забравяме и че вътрешният министър е формален лидер на партията ГЕРБ. Но е показателна липсата на хора от икономическия екип и че въпросите са по-скоро от сферата на отбраната и сигурността. При атентата в Сарафово става дума за правото на България първа да посочи кой стои зад терористичния акт. Считам, че е положителен фактът, че не сме посочили конкретен извършител, за да не станем обект на подобни бъдещи действия.

Въпросът за облекчаване на визовия режим за българи би трябвало да е в дневния ред. Ако нещо бъде постигнато, това би било знак, че е постигнато на тази среща. За мен това е най-интересното, което би се появило. Не може да не бъде тема, освен ако не става дума за много спешен дневен ред, който ние не знаем.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна