Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младенов: Македония трябва да докаже, че е готова да изпълни и критериите за добросъседски отношения

Снимка: БГНЕС

България ще бъде сред държавите, които няма да подкрепят започването на преговори с Македония за членство в Европейския съюз. Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов са категорични, че страната ни подкрепя европейската перспектива на Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения. Това съобщение бе разпространено от пресцентъра на президентството, след като Плевнелиев и Борисов обсъдиха на "Дондуков" 2 официалната позиция на страната ни.

В българската позиция няма промяна, заяви министър Николай Младенов.

За да има българската подкрепа, Македония трябва да докаже, че е готова да изпълни всички критерии, включително и критериите за добросъседски отношения.

За България е важно това, което говорихме през последните месеци, което от години настояваме - акцент върху добросъседските отношения с нашата страна, прекратяване на антибългарската кампания.

За мен остава учудващ касузът как може в една страна, която иска да бъде част от европейското семейство, да е грях, да е проблем, да е причина за уволнение, ако човек заяви своите етнически корени.

Нямаме интерес да видим Македония изолирана и отпаднала от процеса на разширяване на ЕС. Напротив, имаме интерес тя да се движи напред, но да го прави на базата на критериите, на изсикванията, това заяви министърът на външните работи в Брюксел. Там  Съветът по общи въпроси обсъжда дали бившата югославска република да получи дата за преговори.

Чуйте в звуковия файл какво каза министър Николай Младенов пред кореспондента ни Диана Чепишева

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна