Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти за парното: Реалистично е намаление 5,5 - 7,5 на сто

Снимка: БГНЕС

Има много задължения на потребителите и това определя ниската възвръщаемост. Ние също бихме искали намаление на цената на нашата енергия, каза в "Преди всички" Валентин Терзийски, заместник-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

С колко точно ще намалеят сметките, ще реши ДКЕВР. Това ще стане след 20-и декември. Реалистично е намаление между пет и половина и седем и половина процента за отделните дружества в зависимост от енергията, която използват. Няма как да се загуби нещо по веригата. Цената е регламентирана като наша изходна точка, останалото зависи от отделните топлофикации, каза Терзийски.

Девет процента е твърде висока промяна на цената на топлинната енергия. Между 5 и 7 процента е реално, но не мога да прогнозирам точно, каза директорът на "Топлофикация-Бургас" инж. Въльо Дучев.

Около 6 милиона са дълговете ни към "Булгаргаз". Клиентите ни са около 30 хиляди. Една трета дължат повече от две сметки. Не сме "отписали" вземания. Най-големите задължения са за около две години.

Около два и половина пъти по-ниска е цената на топлинната енергия в сравнение с електрическата. Проблемът е в отношенията - този ме краде, другият ме лъже. В Европа има бум на топлинната енергия, рано или късно това ще се върне и в България.

На нас топлинната енергия ни се плаща 60 дни след ползването, абсурд е ние да плащаме авансово на доставчика, каза още инж. Дучев.

Още информация - в интервютата в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна