Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите предизвикателства на 2013-а година

Снимка: Архив

Политическите предизвикателства на 2013-а година, това коментираха и прогнозираха в предаването "12+3" социологът Кольо Колев и политологът Румяна Коларова.

Ако човек не си спомня предишните избори, може би ще каже, че ще има изненади. За наблюдателите няма да има нищо изненадващо. Смъкване надолу - това са данините за ГЕРБ, но не бих казал, че при другите има бурен растеж. Сините направиха всичко възможно да се самоубият, при БСП има консолидация, леко качване нагоре, но не със същия темп, с който ГЕРБ пада. Но до избарите има доста време, каза Колев.

Има огромен глад за алтернатива, но няма политически субекти, към които да се насочи, смята социологът.

Според Коларова винаги са възможни електорални изнедани и е рано 6 месеца преди изборите да се мисли за тях.

Успехът на която и да е партия от двете - ГЕРБ и БСП, ще зависи от подкрепата, която може да си осигури от останалите, влезли в парламента. Мисля, че поне за момента стратегията на ГЕРБ е да убива всичко вдясно. А политическото инженерство е електорално рисково, така Румяна Коларова коментира създаването на проекти като този на Янев и Марешки.

Не можеш да държиш в неведение дали към лявото или към дясното ще се ориентираш, и по този начин да си мислиш, че привличаш и левия, и десния електорат. Вече избирателите са наясно, че трябва да се определиш, каза Коларова, коментирайки формацията на Меглена Кунева.

Чуйте разговора в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна