Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

27 хиляди ферми за производство на мляко не отговарят на европейските изисквания

Снимка: БГНЕС

Д-р Златка Възелова - директор на Дирекция "Животновъдство" в Министерството на земеделието каза в "Преди всички", че суровото краве мляко, което се произвежда у нас и което отговаря на всички европейски изисквания, е 507 хиляди тона.

27 хиляди ферми в България не отговарят на европейските изисквания, а само 100 ферми са се възползвали от мярка 121 и са взели средства за модернизиране. Смятам, че се ослушваха досега, но тази година ще предприемат действия за постигане на стандартите.

Танчо Колев - животновъд, уточни: Ако днеска има къща и пет крави - утре няма ни къща, ни двор, ни крави, защото всичко отива на банката, той няма от де да ги вземе, защото в момента са теглили кредити, за да си изхранят животните през тази зима. Министерството трябва да знае, че тази мярка 121 трябва да работи целогодишно, а не да я отваряме по два пъти в годината. За 20 или 30 дни никой фермер не може да направи тия проекти. Има една мярка 215, която е за хуманно отношение към животните, на животинска единица може да се получи до 500 евро безвъзмездни пари. Тази мярка все още не е разработена. За съжаление, фермите, които са отговорили на изискванията, вече фалират. Допуснахме да навлезе имитираща продукция на пазара в България - 4 лв. сирене - какво има в това сирене?

Млекопреработвателят Владислав Михайлов обясни, че един млекопреработвател е по-способен да си подсигури ресурс от банка. За фермерите това е много по-трудно. Нивото на образование, на интелектурно равнище е съвсем различно. Нашите очаквания са много песимистични, без помощ от държавата това няма как да стане. Държавата трябва да е по-активна като субсидии, по-активна като консултантска помощ.

Интервютата на Веселина Миланова можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна