Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР: Цената на водата ще зависи от това как дружествата изпълняват своите бизнеспланове

Снимка: БГНЕС

Цената на водата ще зависи от това как ВиК-дружествата изпълняват своите бизнес планове. Това заявиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Според нейните експерти подобно условие ще доведе до повече инвестиции в сектора и оттам - до по-добро качество и поносими цени.   

Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев досега се е късала връзката между бизнес плановете на ВиК-дружествата и цената на водата, която постановява регулаторът. Новите правила обаче ще решат този проблем:

Сега бизнес планът и цените ще са абсолютно обвързани и ще вървят заедно. Т.е. изпълнението на бизнес плана ще гарантира точно тези ценови нива, които са предвидени в самия бизнес план.

В същото време според председателя на регулатора трябва да се прецени дали е оправдано изпълнението на мащабна инвестиционна програма, ако това ще повиши много цените на водата.

Има случаи, в които е по-добре да се предвидят по-бавни темпове на намаляване на загубите, но да не се повишават съществено цените на ВиК услугите.

Семерджиев подкрепи въвеждането на двустепенна скала за отчитане на местата, където цената на водата е висока. Така тези, които потребяват по-малко, ще плащат по по-ниската тарифа, а след като се надвиши определено количество, водата ще бъде калкулирана по по-високата тарифа. Този принцип на отчитане в момента се прилага в Търговище, уточниха от енергийния регулатор.

 

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени