Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 милиона евро ще струва технологичният парк в София

Снимка: БГНЕС

50 милиона евро ще струва изграждането на Научно-технологичен парк - София. Парите вече са осигурени, след като беше подписан договор за финансирането на проекта. Над 42 милиона евро са по оперативна програма "Конкурентноспособност", а 7 и половина милиона евро е националното финансиране.

Технологичният парк в София ще бъде насочен към информационни и комуникационни технологии и природните науки. По проекта се работи от две години съвместно с БАН, Софийския и Tехническия университет и с бизнеса. Паркът ще бъде изграден върху бивш терен на военните на Четвърти километър и се очаква да бъде завършен през 2015 година, обясни изпълнителният директор на "София техпарк" Елица Панайотова:

Искаме да страртираме още тази година с мерките, които ще подготвят съдържателната част на проекта. Искаме да организираме редица събития, които да фокусират върху това как да бъдат насърчавани стартиращите компании. Целта на технологичния парк е да доизгради екосистемата за подпомагане на иновациите и високите технологии.

Строежът на технопарка ще струва 50 милиона евро. Половината от средствата са за подготовката на терена и строеж на нови сгради. Според икономическия министър Делян Добрев, успехът на проекта зависи от съвместната работа с бизнеса и университетите:

 Много малко са истински много успешните технологични паркове. Зависи от добрия диалог с университетите, с бизнеса.

Има възможност за строежа на още подобни проекти в България, смята Реналдо Мандметс, ръководител на отдел "България" в главна дирекция "Регионална и градска политика" в европейската комисия.

Виждаме, че има възможност за изграждането на още два или три технологични парка. Вече говорихме за изграждането на хранителен технологичен парк в Пловдив.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна