Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В средата на годината България започва строителството на "Набуко" на своя територия

Снимка: БГНЕС

България започва изграждането на газопровода "Набуко" на своя територия в средата на тази година, каза премиерът Бойко Борисов пред участниците в първата за тази година среща на Комитета "Набуко":

Това е алтернативата, това е конкуренцията, това е възможността за диверсификация на газовите доставки от регионите на Азербайджан и съответно от добива на газ в Каспийския регион. Това е единствената алтернатива, това е диверсификацията, това е падането на монополите. България е един от моторите "Набуко" да се случи. Ние сме готови с всичките си документи. В средата на тази година ще започнем строителството на 424 километра на територията на България. Които искате, добре дошли сте да участвате във финансирането и в изграждането, които не искате, защото рано или късно "Набуко" ще тръгне, тогава ще ви го продаваме скъпо. Ние настояваме за срокове и в тези срокове да започнем работа, каза Борисов. 

Кои са сигурните участници в проекта обясни енергийният министър Делян Добрев: 

Освен България, Австрия заявява категорична подкрепа. 

Откъде България ще намери пари за строителството на тръбата поясни шефът на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов:

Има кредитни институции, има и собствено участие, въпросът е кой с колко процента участие ще влезе. Ние сме съгласни и с десет да участваме, другите да участват и с повече, въпросът е да построим интерконектора.

Андонов изрази увереност, че проектът ще бъде реализиран дори и в случай, че до средата на годината нито една нова страна не се включи в реализацията на газопровода:

Пак ще го направим.

Шефът на енергийния холдинг обясни още, че България се нуждае от три до пет милиарда кубически метра газ, за да разнообрази доставките си:

И при такива кризисни ситуации, каквито бяха 2009-та, да сме независими.

Дължината на тръбата на наша територия ще е около 75 километра и ще бъде изградена за около година и половина. До средата на тази година консорциумът "Шах Дениз-2" трябва да вземе решение и за окончателния избор на трасето.  Става въпрос за това дали то ще тръгне от находището "Шах Дениз" или ще бъде избран по-късият вариант, наречен "Набуко - Запад", който започва от границата между България и Турция от интерконекторната връзка България-Турция.

По публикацията работи: Андрей Борисов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени