Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В неделя предстоят важни епархийски избори - очакванията

Снимка: БГНЕС

На 13 януари 2013 г. ще се проведат епархийските избори, които са важни за БПЦ, защото ще  определят 2/3 от делегатите. А те ще изберат новия български партирах на 24 февруари.

Журналистът от БНТ Горан Благоев припомни в предаването "12+3", че от 40 години не е имало такъв избор.

През 1971-ва година, когато се избра патриарх Максим, такива избори не е имало. Той не беше избран с избиратели за партиаршески събор. Процедурата е твърде сложна и е в духа на новия, променения устав на БПЦ. На този патриаршески избор и на 13-и януари миряните, които ще бъдат избирани, ще бъдат по-малко, отколкото досега. Техният брой е намален на половина, каза Благоев и даде още подробности около гласуването.

Смятам, че промените в Устава на БПЦ са направени така, че да обслужат основно интереса на архиерея и да се утвърди институционалния авторитаризъм на БПЦ, най-вече на Светия синод, към което има тежнения от години насам.

Според Благоев има опасност от машинации и манипулации при този избор.

Защото списъците за тези избирателите за патриаршески делегати се правят от епархийските съвети, заедно с архиерейските наместници по места. Т.е тук изборът е много субективен. Логично е да нямаме съмнение, че ще се предложат в тези списъци хора, които да бъдат удобни на архиерея.

Пламен Сивов, фондация " Покров Богородичен" е на мнение, че имаме нужда новият партиарх да е човек с по-плътно присъствие. Но от друга страна, ние не можем да знаем какво Бог иска за църкавата ни в бъдеще и какво ще е най-полезно. Представете си един силен патриарх и една лоша конюнктура в политическо отношение у нас. Това е лоша комбинация.

Чуйте мненията в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна