Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златанова: Добре е гражданите да се включат по-активно в дебатите за бъдещето на Европа

Снимка: БГНЕС

ЕК обяви началото на европейската година на гражданите, но ЕК не е сама в това усилие, защото това е съвместна инициатива с ЕП. Всъщност ние отговаряме като институция на една по-обща потребност, която беше изразена от много национални правителства – че е добре гражданите да бъдат включени още по-активно в дебатите за бъдещето на Европа и че е добре ЕС да има максималната възможна демократична легитимност при взимането на решения, за да може гражданите да подкрепят наистина тежките решения, които в момента се взимат както в Европа, така и в отделните държави. Това коментира в предаването "Събота 150" Зинаида Златанова – ръководител на представителството на Европейската комисия в София.

Ядрената енергетика е сфера, за която държавите-членки решават сами за себе си, подчерта тя и добави в този смисъл, че не може да се прави паралел между активността на обществото в инициативата на ЕК и предстоящия у нас референдум.

През тази година ще се опитаме да провокираме един дебат за това какво искат европейците да се случи в техния живот, в живота на техните деца в средносрочен план и в по-далечно бъдеще как те виждат Европа, посочи Златанова и изрази очакване, че това ще бъде една проява на гражданското общество и на всички заинтересовани "за" една по-силна Европа. В реализирането на инициативата ще бъдат използвани много активно социалните медии и интернет, за да може да достигне до максимален брой граждани. Ще има и по-традиционни прояви, като конференции, семинари – на национално, европейско и местно равнище. В България сме мобилизирали 14 центъра извън столицата, където ще има много активни дискусии, разяснителни кампании и т.н., добави Златанова. Тя каза още: Ще продължим да информираме гражданите относно техните права. През година ще подсилим и ще рекламираме още по-активно инструментите за решаване на трансгранични проблеми в рамките на ЕС. Златанова подчерта, че медиите са един от най-важните партньори и инструменти за популяризиране на инициативите.

България е на едно от челните места в ЕС по младежка безработица – над 30%. По отношение на бедността положението не е по-добро. Европейските фондове в голяма степен са предназначени да помогнат на страни като България да наваксат, припомни Зинаида Златанова. По отношение на новата финансова рамка 2014-2020 г. ЕК поддържа мнението си, че предложението на Комисията е било най-балансираното и най-доброто, което е било възможно да се направи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна