Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политолог: Нападението над Доган ще подейства консолидиращо на избирателите на ДПС

Снимка: БГНЕС

Определено ДПС имаше нужда от тласък. В този смисъл, чисто политическият тласък също съществува, наред с този много грозен инцидент, който се случи с Ахмед Доган. Той е оставката, промяната по върха на ДПС. Лично аз смятам, че това е по-скоро един вид съпредседателство на тази партия, тъй като Доган запазва много важни ресори на пряка отговорност, например реденето на листите, коалиционните формати и т.н. Това коментира в предаването "Преди всички" политологът Теофан Германов. ДПС явно търси излаз към всички възможни посоки. Без Доган това наистина ще е в пъти по-лесно, тъй като негативите, които той носеше, са факт, добави той.

Според него нападението над Доган ще подейства консолидиращо на избирателите на ДПС.

Важният момент е, че засега поне, от първоначалните версии, това прилича на вътрешен сблъсък, т.е. между партията на Ахмед Доган и симпатизант на партията на Касим Дал, изказа мнение Германов. 

Васил Тончев от "Сова-Харис" подчерта факта, че нападателят е мюсюлманин, което според него е показател за това, че става въпрос за вътрешни отношения.

Безспорно е, че Доган в момента пречеше, затапваше партията до степен нито един друг политически партньор да не желае да влиза в тесни контакти с партията, коментира Тончев по отношение на оттеглянето на Доган от председателския пост. Той добави, че постепенно функциите на Доган в партията ще намаляват. Според него процесът на демократизиране на ДПС ще продължи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна