Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ребека Хармс: Хората във Фукушима все още са в сянката на ужаса от случилото се

Снимка: БГНЕС

Година след катастрофата повредените реактори бяха извън контрол, все още се стига до необяснимо покачване на температурата, а в близост до авариралите реактори продължават да бъдат отчитани опасни нива на радиация. Това, което силно ме впечатли, бяха хората, тези, които живеят в префектура Фукушима в голямата си част оставени да се оправят сами с ежедневните проблеми, не е достатъчен здравният контрол, а към децата не са предприети превантивни мерки. Учуди ме това, че една богата и високоразвита държава като Япония не успява да се справи с катастрофата и последиците от нея. Това каза председателят на групата на Зелените /Европейски свободен алианс в Европейския парламент Ребека Хармс в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Разговарях с много родители, които са изпратили надалеч децата си. Това показва страха, с който живеят японците – страхът от бъдещето. Много семейства там живеят разделени. Майки и бащи от Фукушима са изпратили децата си на юг при баба и при дядо, при роднини и дори в интернати, а това е едно много трудно решение в името на здравето на децата им. Има опити хората да се научат да живеят с тази трагедия, но все още са в сянката на ужаса от случилото се. Животът им продължава, но никога няма да бъде същият, споделя Хармс.

Броени дни до първия референдум в България, дебатът за и против избора върви с все по-осттър език. Освен към Япония "Хоризонт до обед" погледна към темата и с пример от по-близо - този на Турция. Това е страната, която категорично избра пътя да развива ядрената си енергетика, обявявайки намеренията си да изгради 3 ядрени централи, едната от които на Черно море, близо до България.
За амбициите на Турция в ядрената енергетика разказа Димитър Лъжов, специалист по ядрени комуникации, работил като директор "Стратегически РR" в екипа на първата турска АЕЦ "Аккую".

Целите интервюта чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени