Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Дюлгерова: Законите в областта на висшето образование бяха ориентирани към това да няма държавен контрол

Снимка: БГНЕС

Тези оставки бяха поискани и получени тогава, когато беше необходимо. През последните години може да се каже, че непрекъснато обсъждаме и сме в конфликт с Министерството по отношение на промени както в средното образование, така и във висшето, така и в областта на науката. При този министър бяха направени революционни промени в областта за получаване на научни степени и звания и по отношение на висшето образование, което създаде доста напрежение в академичните среди. Склонна съм да приема, че през последните години законите, които се приемаха в областта на висшето образование и науката, съзнателно бяха ориентирани към това да няма държавен контрол, не само в процедурен, но и във финансов план.

Това каза за „Хоризонт до обед” проф. д. ик. н. Нина Дюлгерова, председател на секция "История" в Съюза на учените в България по повод оставките на министъра на образованието Сергей Игнатов и управителя на фонд "Научни изследвания" Христо Петров. Тя допълни:

Склонна съм да мисля, че оставките в МОМН ще дадат една сериозна надежда да се отвори вратата за решаване на тези проблеми.

Мисля, че пак ще бъдем кандидати за книгата на „Гинес”. През последната година, 2012-а, поставихме своеобразен рекорд по получаване на доцентски и професорски звания, по получаване на „малък” и „голям” доктор, в резултат на което критериите се размиха, а контролът категорично отсъства.

Цялото интервю с проф. Н. Дюлгерова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна