Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разчитаме на подкрепа от Франция за запазване на розовото масло

Снимка: БГНЕС

Българските производители на розово масло разчитат на Франция като най-голям потребител, да не допусне изваждането на продукта от козметичната индустрия. Призивите са по повод евроепйски доклад, който твърди ,че маслата от роза и лавандула съдържат алергени и затова не трябва да се използват за парфюми.  

Над 40% е българският пазарен дял в търговията с розово масло в рамките на Европейския съюз. Производителите на розово масло са категорични, че ако върху козметичните продукти, съдържащи розово масло се запише, че е възможно да причинят алергии, това значително ще намали употребата на този тип продукт, което от своя страна ще се отрази негативно върху цялата ни икономика.

Атанас Радев, земеделски производител и производител на розово масло алармира:

Ако бъде прието да се извади розовото масло от тези продукти, това ще обрече целия бранш на гибел. Поне 30-40 хиляди човека по време на кампания участват в кампания розобер.

Даниела Петрова, която е лекар-токсиколог и участва в производството на лекарства, съдържащи преработено розово масло обясни, че аргументите, идващи от Европейския съюз са битка на лобита и поясни, че шансовете от алергия към розово масло не надвишават 2%:

Различните източници показват, че около процентът на алергия е около 2%. Около 2% е и алергията към доматите, например, т.е. това е с нисък алергичен ефект и нисък алергичен риск. Това значи ли, че трябва да напишем на доматените сокове "Внимавайте, защото е алергично".

Спасителният пояс, според Даниела Петрова, е влиянието на Франция в Европейския съюз, която е най-големият вносител на българско розово масло.

По публикацията работи: Виолета Ашикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна