Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерленс Калабюи: Радиото е медия, която определено има бъдеще

Анджей Шежньевски, Валери Тодоров и Ерленс Калабюи
Снимка: Булфото

През април се очаква старта на втората част на европейската радиомрежа "Евранет плюс". В рамките на "Евранет плюс" ще се разменят и излъчват новини и интервюта за случващото се на 23 езика. Проектът ще бъде с продължителност 5 години. БНР беше партньор на първия проект "Евранет" и ще е партньор на "Евранет плюс". Обществената медия ще излъчва продукция в рамките на 75 минути на седмица.

Главният изпълнителен директор на проекта Ерленс Калабюи коментира в интервю за предаването "Събота 150": Радиото е медия, която определено има бъдеще пред себе си. Радиото е навсякъде в нашия живот. /.../ Идеята за "Евранет" се породи от липсата на нещо. Много често в медиите въпросите от европейската политика рядко идват на дневен ред, освен когато има среща на върха в Брюксел, например. Европа и европейските институции много често остават непознати за европейците. Ролята на "Евранет" е да бъде връзка между европейските граждани и събитията, случващи се в европейската политика, като правим европейските събития по-разбираеми за хората, по-достъпни, без излишно увъртане, с критика без демагогия, като вършим нашата работа на журналисти, защото "Евранет" е преди всичко мрежа от журналисти.

За партньорството с БНР Ерленс Калабюи коментира: Това, което искаме от вас, е това, което винаги сте правили – да продължавате да вършите вашата работа по този професионален начин, да намирате, да обобщавате всичката тази информация, която е на ваше разположение като журналисти, а от друга страна да можете към нея да добавите вашата гледна точка, да представите различни гледни точки, различни анализи на всички тези информации. Това, което ние бихме искали, е да виждаме различни гледни точки по събитията от деня.

Аз съм еврореалист и смятам, че в никакъв случай не трябва всички хора в Европа да попадат в една и съща матрица, да бъдат еднакви, с еднакво мислене, с еднакви идеи – напротив, трябва да има различия, да има богатство на култури и на мнения, каза още Калабюи. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна