Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарелов: Посочвайки "Хизбула", България става част от близкоизточния конфликт

Снимка: БГНЕС

Посочвайки "Хизбула", България става част от близкоизточния конфликт , каза в предаването "Неделя 150" журналистът Иван Гарелов в коментар на резултатите от Консултативния съвет при президента.

Някои съзряха в българското съобщение близка до стилистиката на Форин офис, но според мен то бе изпълнено с лицемерие и байганьовска хитрина. Под лицемерие разбирам това, че съвсем не отдавна българският премиер каза, че ние няма да играем по чужд сценарий, но вече го правим. Изпълнено с хитрина, защото такива определения като "обосновано предположение" или споменаване само на военното крила на "Хизбула", без политическото е хитрина – хем да изпълним условията, хем да запазим достойнството си, коментира Гарелов.

По думите му съобщението на българското правителство, че ливанската групировка "Хизбула" е свързана с атентата в Сарафово изправя страната ни пред непридвидими последици.

Гаранцията на дюнерите, която според министър – председателя е достатъчна за отношението на арабските страни, може и да не сработи. Тепърва ще видим как ще реагират те. Този баланс, който бе закрепен с арабските страни благодарение на усилията на много български правителства, сега, като се включваме в близкоизточния проблем, вече може да очакваме конфронтиране, прогнозира Гарелов.

Журналистът посочи още, че е възможно в рамките на Европейския съюз да се появят разногласия по повод споменаването на "Хизбула", без твърди доказателства за участието на групировката в атентата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна