Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

789 лв. средна заплата в края на 2012-а, увеличението за година е 8,5 на сто

НОИ: Средният осигурителен доход за декември е 661,75 лв.
Снимка: БГНЕС

Министерството на финансите е съгласно да бъде въведена долна граница за минималната заплата - 35 процента от средната за страната. Не се одобрява идеята горният праг да е 55 процента от заплащането. Това пише в официално становище на финансовото министерство, след като вчера стана ясно, че има разногласия със социалното министерство по увеличаването на минималната заплата.

789 лева е средната работна заплата за последните три месеца на 2012-а година, показват предварителните данни на Националния статистически институт. Това е с 8,5 на сто повече, сравнено с периода от октомври до декември 2011-а.
За последните три месеца на миналата година най-много са се увеличили заплатите в образованието, здравеопазването и социалната работа, отчита статистиката. По-малки са обаче заплатите в селското, горското и рибното стопанство. В сравнение с последните три месеца на 2011-а, статистиката отчита увеличение на заплатите в частния сектор с почти 11 процента, а в обществения - с почти 4 на сто.
През четвъртото тримесечие на 2012-а година най-висока средна работна заплата са получавали хората, които се занимават със създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения. Техните доходи от трудов договор са средно 1 832 лева, изчислява Националният статистически институт. На второ място, със среден месечен доход от 1 561 лева, са заетите с производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива. На трето място по най-добри доходи, с 1 503 лева средна работна заплата, са финансовите и застрахователните дейности.
Най-ниско платени през четвъртото тримесечие са били заетите в хотелиерството и ресторантьорството - с 518 лева, както и административните и спомагателните дейности - там средната работна заплата е 504 лева на месец.

Средният осигурителен доход за декември е 661,75 лева, съобщи НОИ. При изчисляване на новоотпуснатите пенсии през януари 2013-а г. ще се ползва средномесечният осигурителен доход за 2012-а г., който е 618,06 лева, уточняват от статистиката.

По публикацията работи: Велина Сашева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна