Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България няма да понижава нивото на дипломатическите си отношения с Иран

Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Република България Николай Младенов каза в предаването "Преди всички", че средствата, които получаваме от ЕС, са с 12 милиарда повече, отколкото внасяме в общия бюджет, а за кохезионната политика имаме два милиарда повече, отколкото в предходния период.

Бюджетът на ЕС е съкратен и позицията, в която нашата страна се намира, е една от най-добрите в рамките на цяла Европа. Трябва да се съсредоточим върху проектите, които ще бъдат направени и те да започнат максимално рано. Буквално от утрешния ден да започнем с тези нови инициативи, които ще искаме да бъдат финансирани през 2014-2020-а година. Страната ни вече е на средните нива по използване на европейските средства.

Това, че са ни отпуснати по-малко от исканите средства за затварянето на ядрените реактори, Младенов обясни така: Това означава, че процесът на затваряне на старите реактори на "Козлодуй" ще продължи и отвъд 2020-а година. Ние настоявахме финансирането на това закриване да продължи и няколко години след края на тази бюджетна рамкова програма. Когато започнем да договаряме новата бюджетна перспектива 2020-2024 година, трябва да има също финансиране за затварянето на тези блокове.

По въпроса за дипломатическите ни отношения с Иран външният министър каза, че България няма да понижава нивото на политически отношения с Иран и уточни:

Имах среща с иранския посланик, който отпътува, и до края на седмицата или в началото на другата предстои пристигането на следващия. Това бяха спекулации в медиите, може би някой просто не разбира хода на дипломатическата практика. Приключи мандатът на посланика. Той беше много сериозен и много симпатичен човек, който въпреки драматичните разлики, които ние имаме в нашите позиции по ключови въпроси не само на сигурността и на развитието на региона, който се намира между двете страни, той много достойно представяше позициите на своето правителство и ги защитаваше.

По повод на атентата на летище Сарафово Младенов заяви: Веднага след атентата в Бургас ние казахме, че ще направим подробно разследване, а то в момента води до това, което беше обявено след Консултативния съвет по национална сигурност, а именно - връзки с военното крило на "Хизбула". Това са данните, с които работим и на базата на които ЕС ще вземе своите колективни решения в следващия период от време. Спекулация е да се намесват тук отношенията между България и Иран или да се намесват отношенията на страната ни с Ливан, категоричен беше министър Младенов.

Във връзка с проведената снощи пред МВнР акция, по време на която са горени снимки на министър Младенов и му е искана оставката, той коментира: Това, което правителството направи, е единствено правилното в момента, защото, когато имаме данни кой носи отговорност за случилото се в Бургас, ние сме длъжни да ги кажем категорично пред обществото. Не виждам защо трябва да ни е страх от това. Българската система за сигурност работи на достатъчно добро ниво, ние имаме достатъчно добри съюзници в ЕС и НАТО, с които да се предпазим от подобен тип случаи в бъдеще. Това даже ни прави по-силни, отколкото да ни отслабва в момента, категоричен беше министър Младенов

Цялото интервю на Никола Миладинов с министър Николай Младенов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна