Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Цеков: Актове на БПЦ не подлежат на съд

Атанас Стефанов: Нарушен е уставът на Светия синод при избор на кандидатите за патриарх
Снимка: БГНЕС

Общество "Приятели на православния свят" организират днес следобед протест с искане да бъде отменен изборът на патриарх. Вчера е внесена жалба във Върховния административен съд във връзка с нелегитимния избор на тримата кандидати за патриарх. Те бяха избрани нелегитимно, тъй като нарушиха устава. Това каза юристът Атанас Стефанов в предаването "Преди всички".

В устава на Светия синод е записано, че трябва да гласуват 2/3 не от присъстващите, а от членовете на Светия синод, заяви той.

Според Стефанов митрополит Гавриил и митрополит Николай са наложили промяната в броя на гласовете. Това е в разрез със законите, беше категоричен той.

Атанас Стефанов отрече да е свързан с кръгове около митрополит Кирил: Ние като миряни, като хора образуваме църквата, а не самите владици. Те се подиграват с нашето търпение.

Един от вносителите на Закона за вероизповеданията Борислав Цеков коментира жалбата и заяви категорично, че тя е невалидна: Това е нищо, защото съгласно Конституцията и Закона за вероизповеданията никой акт на БПЦ относно нейната вътрешна организация, избори и юридическата й самоличност, не подлежи на никакво разглеждане от никакъв съд. БПЦ не е държавен и административен орган, нито е сдружение и не подлежи на съд.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна