Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: България може да се справи и без нови заеми

Снимка: Архив

България може да се справи и без генерирането на нови заеми, заяви в предаването "Неделя 150" министърът по управлението на еврофондовете Томислав Дончев. Той изброи нещата, които спешно трябва да бъдат направени:

На първо място България трябва да е разработила, да е готова с договор за партньорство с Европейската комисия преди края на тази година, което означава да се свърши много техническа, експертна работа. Още май месец, поне такива бяха плановете, един предварителен вариант на договора трябва да бъде готов и одобрен от МС. На второ място - с ненамаляваща скорост трябва да върви програмирането и подготовката на самите оперативни програми. Третото - това са така наречените предварителни условия или условности, това са серии, в които трябва да текът реформи.

Няма нужда от паника. Въпросът е, че 2013-а е изключително критична година. Това е последната година – изтича крайният срок за договаряне. Това е година, в която трябва да се плаща, без да се намалява темпото. По-важното обаче е, че това е година, в която трябва да приключат преговорите с ЕК за следващия програмен период. Има разписана програма по дни. За цялата година трябва да се следва този график и да няма никакво отстъпление, защото от това зависи кога България ще започне да разходва парите за следващия програмен период. Амбицията, която винаги съм следвал, е това да може да се случи в началото на 2014 година. Тук отстъпление не бива да има, защото за добро или за зло, това е основният инвестиционен ресурс, с който разполага страната и до голяма степен основният ресурс, с който могат да се провеждат реформи. Не трябва да има отстъпление.

Дончев е категоричен, че този ресор не бива да бъде обект на зле обмислени екзотични експерименти, защото последиците ще бъдат много лоши.

Безспорната заслуга на Симеон Дянков е финансовата стабилност, посочи Дончев, но добави, че е пропусната възможността тази финансова стабилност да има човешко лице.

Томислав Дончев подчерта, че не е бил поканен за участие в служебния кабинет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна