Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кокалов: Исканията на БЛС са справедливи

Д-р Иван Кокалов
Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз ще проведе национален протест срещу монопола на Здравната каса. Протестът започва в 16 ч. пред сградата на Националната здравноосигурителна каса и районните каси в страната. Медиците искат да отпаднат лимитите в болниците и оставката на управителя на касата.

Справедливи са исканията на колегите. В договорите с болниците има думата „лимит” и нас също ни притеснява това, тъй като не сме гласували за лимит. Разбрах вчера, че всъщност юристите на Касата са казали, че след като има лимитиране на средствата на национално ниво, те трябва да бъдат лимитирани в договорите. Това е абсолютно изкривяване на решението на Надзорния съвет. Няма пречка да се запише, че става въпрос за прогнозни отчети. Не знам кой с каква цел го прави, но се изкривява решението на Надзорния съвет. Искаме пациентът да определя къде да отидат парите. Затова бюджетите трябва да са прогнозни, а после да се заплаща там, където е отишъл болният. Това е смисълът на новата методика. 

Това каза за предаването „12+3” по „Хоризонт” представителят на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов. Шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов се съгласи с Кокалов и допълни:

Самият факт, че д-р Цеков си е позволил, защото няма друг отговорен в Касата освен него като управител. Нито с юристи, нито с регионални директори може да се оправдава. Той е подменил решението на Надзорния съвет и сега се мъчи по някакъв начин да изкара някой друг виновен и да се оправят нещата. Аз си спомням как се оправдаваше с диоптри, когато беше почти прокарана една поправка за наркотичните средства. Методиката е на Касата и се подписва от него. Той много добре знае какво е подписал и какво е пуснал в изпълнение. Това е причина да се иска и неговата оставка. Не може да има договор по диагнози: „Ще лекуваш два апандисита и 3% повече”. Това са смешни неща.   

Райчинов допълни, че от БЛС нямат доверие на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков.

Ние нямаме доверие на д-р Цеков. Убедени сме, че съвсем съзнателно той се опитва да подвежда и Надзорния съвет на Касата като дори си позволява еднолични действия, без да има такива решения на Надзорния съвет. Няма как да не искаме неговата оставка. Сега се научаваме, че се е опитал да уволни и подуправителя на Касата, вероятно с идеята, че като няма НС, няма кой друг да може да го смени и ще остане безконтролен, докато се сформира ново правителство.

Д-р Пламен Цеков беше поканен за събеседник в "12+3", но отказа участие.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна