Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоорганизации призоваха да се развива устойчив туризъм в Пирин

Снимка: БГНЕС

Екоорганизации призоваха да се развива устойчив туризъм в Пирин. Районът предлага доста възможности, освен ски туризъм.

Еколозите отново защитиха тезата си, че намеренията за разширяване на ски пистите в Банско ще доведат до изсичане на огромна горска площ. Андрей Ковачев от партия "Зелените" заяви:

Става дума за неща, които са 15% застрашени. Това, което не беше изсечено, ще стане на малки островчета, които ще бъдат подложени на нападения от вредители, на ветровали. Това не са само наши становища. Нито едно от тези въздействия не беше отчетено от ведомството на г-жа Караджова. Всичко това ще доведе до унищожаване на тези местообитания.

Екоорганизациите съобщиха информация, според която от 2006-а година концесионерът на пистите в Банско е дал безплатни карти за определени хора. Тома Белев, Асоциация на парковете:

Концесионерът предоставя безплатно тогава 2515 броя карти, но те не влизат в рамките на концесионното възнаграждение, не се отчитат като оборот, но пък се отчитат като натоварване. Моля, да обърнете внимание на кой са предоставени безвъзмездно лифт карти - на органите на данъчната администрация, полиция и 375 броя лифт карти, предоставени на учениците. Аз питам колко от контролните органи в България, освен данъчните и МВР, са получавали безплатни карти и колко всъщност безплатни карти са раздавани на контролните органи.

От фирма "Юлен" отговориха, че тази информация не е вярна. Според тях вероятно данните на еколозите се отнасят за определена програма с пари от бюджета през 2008-а година. Тогава Държавната агенция по туризъм е сключила договор за публично частно партньорство с туроператори и оператори на лифтови съоръжения в Банско, Пампорово и Боровец, според който от Агенцията поемат 70% от стойността на 6000 петдневни карти за скиорите в трите зимни курорта. Иван Обрейков, маркетинг директор на "Юлен" АД, коментира твърденията на Белев:

Вече ми омръзна г-н Белев. Ще заведем дело за клевета за тези му думи. Не знам дали има фирма, която може да си позволи да загуби 100 хил. лв., след като изплаща на кредит.

Освен протестите еколозите имат намерение и да обжалват по съдебен път, ако се приеме окончателно решението за разширяване на ски пистите в Банско.

Катерина Раковска от световния фонд "За дивата природа": Нашият апел е и към служебното правителство да не одобрява тази промяна, която съвсем очевидно няма обществена подкрепа и би било абсолютно нелегитимно решение.

Според еколозите по-устойчивото развитие е свързано с алтернативния туризъм и естествените природни дадености.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна