Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членове на екипа, разследващ трагичния инцидент над Локърби, са посетили Либия

Мемориал за жертвите на полет 103 на ПанАм в Арлингтън, САЩ
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Британското министерство на външните работи потвърди, че членове на екипа, разследващ трагичния инцидент над Локърби, са посетили Либия. През 1988 година при взривяването на самолет на ПанАм над шотладското селище загинаха 270 души.

Разследването на случая Локърби остава отворено като правителството продължава да обсъжда сътрудничество по него с либийските власти, се казва в декларация на Хоум офис. Миналия месец премиерът Дейвид Камерън изрази задоволство от факта, че представители на шотландските служби ще пътуват до либийската столица.

Американското правителство също изразява интерес към подновяване на разследването. Либийски високопоставени лица съобщиха, че американски дипломати редовно посещават Триполи. Както обаче отбелязват политическите наблюдатели на Острова, преобладаващата част от либийските власти трудно биха се съгласили да бъде отворена стара рана. Либийският министър на правосъдието Салах ал-Маргани вече заяви, че случаят е уреден от вече бившия режим на Кадафи.

Либийците се опасяват, че Великобритания и Съединените щати ще използват подновяването на разследването, за да искат още компенсации. През 2003 година либийското правителство изплати над 2 млн. долара компенсации на семействата на жертвите, а тогавашният посланик на Либия в ООН предаде писмо в Съвета за сигурност, с което Триполи поема отговорност за атентата над Локърби.

Единственият обвинен по случая Абдел Басет ал-Меграхи бе освободен от шотландските власти през 2009 година по здравословни причини и почина миналата година с думите, че е невинен.

Информация на Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна