Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юристите Герджиков и Корнезов са против бързите и честите промени в законодателството

Снимка: БГНЕС

Бившият председател на Народното събрание, проф. Огнян Герджиков, който е част от инициативен комитет за процедурен механизъм за отзоваване на депутати, предупреди, че законовата промяна за това трябва да бъде приета много внимателно, за да не се превръщат избраниците в заложници. Той подчерта, че подобна процедура има в малко европейски страни и е необходимо сериозно проучване на опита там.

Огнян Герджиков коментира, че България вероятно е световен шампион по непрекъсната промяна на законодателството, което е изключителен негатив за управлението на държавата и показва некадърност на парламента, особено откакто сме страна-членка на ЕС.

Проф. Любен Корнезов, депутат от Коалиция за България, подчерта, че не е възможно да се приемат промени в Изборния кодекс сега, както настояват протестиращите. Корнезов поясни, че вече е обявена датата за предсрочните избори. Не е възможно в оставащите няколко дни депутатите да приемат промени, дори и защото не е внесен проект за промени в Народното събрание, процедурата изисква първо и второ четене и по комисии, и в пленарната зала и, дори и да искат, депутатите не могат да свършат това. 

Интервютата с двамата видни юристи и парламентаристи можете да чуете в приложените звукови файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна