Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна за евентуалната оставка на кмета Кирил Йорданов

Снимка: Архив

Ивайло Митковски от "Синя Варна утре" коментира в предаването „Преди всички“ евентуална оставка на кмета, както и предупреждението на Кирил Йорданов за разкриване на „страшни истини за града“.

Предстои да се събере председателският съвет на Общинския съвет. През 1996-97-а Йорданов беше областен управител и вече е бил свалян с протести, припомни Митковски.
Не мога да кажа дали ще има заседание на Общинския съвет, но Йорданов трябва да обяви своето решение.
Страхове от призиви за саморазпускане има, но е факт, че ОС е изчерпал възможностите да работи за Варна. Ако се подложи на гласуване, ще гласуваме "за". Но това не е обвързано в закона с оставка на кмета.
Йорданов е кандидатура на ГЕРБ и тяхна отговорност, както и на БСП.

Митковски не изключи възможността местни избори във Варна да се проведат заедно с парламентарните.

Борислав Гуцанов от БСП: Поисках оставката на Кирил Йорданов и мнозинството от ГЕРБ още миналата година. Смятам, че това е единственото решение градът да се успокои. Не може Варна да е в такова състояние. Поздравявам варненци за куража. Чакам да чуя „страшните тайни“. След 20 години в управлението Кирил Йорданов сигурно има какво да каже.

Трябва да има категорична промяна на това управление на кмета и на Общинския съвет. Съчетание между мнозинство на ГЕРБ и Йорданов се оказа пагубно. Варна се нуждае от диалогичен кмет с ясни идеи как да тръгне икономиката на града. Тези хора излязоха на улицата не защото живеят добре, отбеляза Гуцанов.

Иван Портних, координатор на ГЕРБ във Варна: Не бих могъл да кажа каква е позицията на г-н Йорданов. ГЕРБ управлява заедно с Кирил Йорданов от година и половина. Преди това два мандата е управлявал с БСП. Групата на ГЕРБ е 16 от 51 съветници. Нашето оставане в Общинския съвет не е самоцел.

Реанимирахме европейски проекти. Макрорамката на бюджета е с 20 милиона по-голяма от всички досега. Варна е на прага да усвои 250 милиона по линия на европейските проекти, подчерта Портних.

Интервютата на Т. Милушева с И. Митковски, Б. Гуцанов и И. Портних можете да чуета в звуковите фойлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна