Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Египетски съд потвърди смъртните присъди на 21 футболни фенове

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Египетски съд потвърди смъртните присъди на 21 футболни фенове за участието им в бунт на стадион в Порт Саид миналата година - инцидент, който предизвика смъртоносни сблъсъци в града, предаде Ройтерс.

Сблъсъците избухнаха през февруари 2012 година в края на футболна среща между отборите на Кайро Ал-Ахли и местните представители Ал-Масри. Съдът осъди други петима души на доживотен затвор.

Около 2000 протестиращи в египетския Порт Саид блокираха преминаването на фериботи през канала, след потвърждаването на присъдата. Египетски протестиращи развързаха акостирали моторници, използвани за доставки в Суецкия канал, с надеждата лодките да се отдалечат от брега и да нарушат преминаването на плавателните съдове. Военната полиция е върнала пет от моторниците на брега, но две от тях все още плават.

В Кайро други футболни привърженици подпалиха полицейски социален клуб. По-късно бе подпалена и сградата на Египетската футболна асоциация, която се намира в същия квартал.

Египетското вътрешно министерство обяви извънредно положение в Синай след информация от разузнаването, че джихадистите могат да нападнат полицията.

Бунтовете, избухнали след първоначалното обявяване на смъртните присъди, подчертаха влошаването на сигурността в египетските градове след свалянето от власт на Хосни Мубарак през 2011 година, отбелязва агенцията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна