Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват карнавалите в Кипър

Снимка: ЕПА / БГНЕС

"Въпреки кризата - на карнавал". Под това мото тази година преминават традиционните карнавали в Кипър, които заливат с празнични събития всички градове на острова.

Карнавалите в Кипър са традиция, която всяка година в продължение на 10 дни преди началото на Великите пости носи много празнично веселие и забавление.

Най-голямата и пищна фиеста се провежда в крайбрежния град Лимасол и събира хиляди посетители от страната и туристи. Прочутият карнавал тази година се ръководи от Кралицата на кризата и лудостта. Днес малки и големи имат възможност да търсят съкровище, да се включат в обиколките на увеселителното влакче из града, да слушат карнавални песни на няколко концерта.

Сред най-очакваните прояви е детският карнавален парад, който ще се състои в неделя.

Карнавален парад за децата ще има в неделя и в известното курортно градче Агиа Напа. В столицата Никозия в неделя деца и възрастни ще се забавляват в карнавално шествие.

10-те карнавални дни са изпълнени с много веселие, балове, концерти с карнавални песни изпълнявани от деца и възрастни, конкурси за карнавални костюми и маски, изложби.

Кулминацията е в неделя, когато в големия карнавален парад в Лимасол ще дефилират 135 украсени платформи, много музикални и танцови групи, а хиляди зрители ще ги аплодират.

Всички празненства завършват на 17-ти март в навечерието на отбелязвания в Кипър като официален неработен ден Чист понеделник, от който започват Великите пости.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени