Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш директор и много музиканти от Виенската филхармония били нацисти

Снимка: Архив

Прочутата Виенска филхармония призна, че бивш неин директор и много от музикантите й са били нацисти, предаде Франс прес.

Световноизвестният оркестър бе критикуван остро заради своето нежелание да разкрие подробности за нацисткото си минало. В резултат Виенската филхармония се принуди да даде достъп до своите архиви на трима историци, които установили, че повече от половината от музикантите през изследвания период (1938-1945) членували в Нацистката партия.

Например бившият тромпетист Хелмут Вобиш е бил член на Нацистката партия от 1933-а година, есесовец от 1938-а и сътрудник на Гестапо. Той бил изключен от оркестъра през 1945-а, но върнат в неговите редици и през 1954-та е избран от самите музиканти за директор на Виенската филхармония. През 1966-а година Вобиш връчил копие от най-високото отличие на Симфоничния оркестър - Почетния пръстен на диригента нацист Балдур фон Ширах, осъден на 20 години затвор от Нюрнбергския трибунал.

През изследвания период шестима музиканти - евреи от Виенската филхармония били убити и десетима - депортирани в "лагерите на смъртта".

Разкритията за прочутия оркестър излизат в навечерието на 75-ата годишнина от Аншлуса (анексирането на Австрия от нацистка Германия).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени