Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Станков: Няма да правя кадрови промени, времето е малко

Проф.Станков: Трябва да се направят малки корекции в позициите на страната ни по Общата селскостопанска политика
Снимка: БГНЕС

На този етап не мисля да правя кадрови промени, защото времето е много кратко, а трябва да се работи. Това каза в първото си интервю за "Хоризонт" новият министър на земеделието и храните в служебното правителство проф. Иван Станков. Той добави, че води преговори с няколко души за поста на заместник-министър, но все още няма яснота.

Времето е много кратко, но е достатъчно да се разработи основна част на работата на бъдещото правителство. Подготвят се приоритетните мерки по Програма 2020 на ЕС. На 18-и март на заседание на ЕК ще се обсъжда Общата селскостопанска програма на ЕС. Трябва да се направят малки корекции в позициите на страната по новата обща селскостопанска политика, каза министърът, без да уточнява какви трябва да бъдат.

7 милиарда и половина евро трябва да договорим плюс правилата за усвояването им.

Най-голямата болка ми е тежкото състояние на животновъдството. Смятам да положа максимални усилия за развитието му. Ще актуализираме стратегията заедно с фермерите. Ще я съобразим с най-новите постановки.

Министърът подкрепя идеята за обществени съвети към всяко министерство. В МЗХ това ще бъде по модел, в който и аз съм участвал, каза проф.Станков. 
Агенцията по храните има много важна функция и тя ще продължи да се развива, каза още той.

МЗХ има известни успехи – зърнопроизводството тръгна много напред, има известни успехи и с млечното животновъдство. Пропуските са много и според него те са предимно в животновъдството. Трябва да се действа, категоричен е проф. Станков.

Интервюто на Веселина Миланова с проф. Иван Станков можете да чуете от звуковия файл.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени