Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Милошев: Марияна Банчева ще бъде заместник-министър на образованието

Снимка: Архив

Министърът на образованието проф. Николай Милошев е доволен, че на този важен пост наследява учен от БАН.

Президентът Плевнелиев ми предложи в понеделник следобед, разказа проф. Милошев. Не съм имал време да се колебая, не съм искал да се колебая, защото в ситуацията, в която се намира страната, всеки, който може да бъде полезен с нещо, трябва да го направи, каквото и да му струва това. За три месеца човек не може да си поставя стратегически цели. Нещата са на практическо ниво. Ще се радвам, ако след три месеца всичко, което предстои пред средното образование - матури, изпити, мине гладко.

Заради изборите се променя една дата за миниматура.

Нищо друго няма да бъде променяно. Но чакаме да излязат официалните документи за изборите и тогава ще направим корекцията и в нашите документи, за да могат всички да бъдат подготвени. Марияна Банчева ще замести на поста заместник-министър Милена Дамянова, която подаде оставка. Надявам се, че двете ще работят в добро разбирателство, те се познават добре. Другата съществена амбиция е създаването на документацията по оперативната програма за наука и образование за интелигентен растеж. Моето желание е да бъде направено най-доброто като проект, като мисъл, за да може тази програма да стартира и най-после да даде глътка свеж въздух на науката и образованието.

За Фонд "Научни изследвания" министър Милошев също се надява учените да получат доза успокоение. Много ми се иска да има лека промяна в правилника на Фонда, за да бъдат поне най-големите несъответствия премахнати. Иска ми се всички подадени проекти да бъдат отново прегледани, иска ми се научната общност да се успокои, че ще търсим начин тези, които съзнателно са направили грешки, да получат възмездие. Но нещата ще продължат така, че такова нещо повече да не може да се случи.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна