Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любослав Пенев: Имаме сили за бараж

Снимка: BGNES

Селекционерът на България Любослав Пенев постави три много високи цели на себе си и играчите в националния отбор. Наставникът на трикольорите поиска България да се класира на Мондиал 2014 и същевременно да се направи успешно подмладяване на отбора. Третата краткосрочна задача пък е да се спечелят 6 точки в предстоящите два квалификационни мача - домакинството на Малта и гостуването на Дания.

Треньорското ръководство изпълнява две задачи, които сме си поставили. Това нещо не е правено досега. Първото е да гоним класиране. Фаворит е Италия, но имаме сили да играем бараж. Това не е мираж или мечта. Първата задача е да успеем да се класираме, а втората - в едно близко или средно бъдеще да подмладим отбора. Не знам дали ще съм аз треньор или някой друг, но за мен ще имаме един много солиден млад отбор. Ако преди мача с Украйна средната възраст беше 27 години, сега е 25,5 години. Също така като старши треньор поставям висока цел, която не трябва да внася напрежение, но тя е 6 точки от два мача. Това е високата цел и ще говорим за това в следващите дни, заяви селекционерът на трикольорите.

Пенев каза още, че България не диктува футболната мода в Европа и затова не бива да подценява нито един противник. На въпрос смята ли да излезе с по-офанзивна схема по време на срещата с Малта, както преди време Христо Стоичков стори срещу този тим, специалистът отговори:

Без защита ли да излезем срещу Малта? Ние не диктуваме футболната мода в Европа. Затова не бива да подценяваме нито един отбор. Трябва да подходим много сериозно и да наложим своя стил на игра. Не е тайна, че силата ни се крие в колектива и дисциплината на терена. Но в крайна сметка всеки треньор си има виждания за играта на своя отбор. Разбира се, че не ми харесва, че ще играем срещу Малта без публика. Това е минус за България, но ние сме длъжни да се съобразим с взетото решение. Затова всички трябва да сме заедно и да работим за доброто на българския футбол. За да се случи това обаче всеки е нужно да знае какво да прави. Защото всички сме виновни за това наказание, добави селекционерът. 

 

 

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна