Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиери на "Фалстаф" в Русенската опера и в Зала "България"

Снимка: Архив

© Снимка: Русенска опера

На 21-ви март операта "Фалстаф" на Джузепе Верди ще бъде представена за първи път на русенска сцена в програмата на международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Публиката на град Русе е по-специална, тя е интелигентна и взискателна. Затова ние много внимаваме и наред с атрактивните оперни заглавия, се стремим да я провокираме с нещо по-различно – със съвременно произведение или рядко изпълнявана опера или балет. Билетите за премиерата на "Фалстаф" са продадени и аз съм безкрайно благодарен на нашата публика, която по този начин демонстрира, че ни има доверие, а това ни задължава още повече да се стараем за нея, сподели директорът на Русенската опера диригентът Найден Тодоров, носител на наградата "Музикант на годината" за първото представяне в България на операта "Нос" на Шостакович на фестивала "Мартенски музикални дни" през 2012-а г.

Режисьор на "Фалстаф" в Русенската опера е Огнян Драганов - успешно реализирал над 30 оперни и оперетни заглавия в различни театри в Европа, в Азия и в Южна Америка. Диригент-постановчик е младият и талантлив диригент Росен Гергов с възходяща професионална биография, свързана с авторитетни музикални сцени: ръководи спектакли на фестивала в Брегенц, във Виенската Фолксопер, в Meininger Theater, в Националния театър в Бърно, работи с Бамбергските симфоници, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Виенските симфоници, Филхармоничните оркестри на Киото и Осака и др. В ролята на сър Джон Фалстаф ще бъде баритонът Иван Консулов, участвал в над 150 спектакъла на операта "Фалстаф" на различни европейски сцени.

© Снимка: архив

И Софийската филхармония ще отбележи 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди с премиера на "Фалстаф" на 21-ви март. След много успешния проект "Травиата" миналата година диригентката Любка Биаджони отново прави нетрадиционен прочит на оперна постановка.

Тази опера е духовният тестамент на композитора. След много обич, разочарования, мъка и трагедии, Верди започва да гледа по-философски на живота. Във "Фалстаф" няма главни и малки роли: всички са еднакво важни, еднакво тежки и трудни, както в живота. Либретото на операта е по гениалната комедия на Шекспир "Веселите уиндзорки". В края й Верди осмива Фалстаф, но всъшност, се надсмива над себе си. Хуморът му е уникален, но неговата любов към героя, въпреки че му се подиграва, е огромна и безценна. Той превръща главния персонаж в един универсум, където ние плуваме, потъваме, спасяваме се и разрешаваме проблемите, смеейки се. Всъщност Верди показва, че има милост към Фалстаф, към нас и към целия свят, с благодарност за един безценнен, прекрасен живот, казва диригентката Любка Биаджони, която е и режисьор, постановчик, автор на костюмите и декорите в спектакъла.

По публикацията работи: Casta diva
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна