Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станков: Важните производства ще се субсидират по по-проста, но ефективна система

Синапов: За Великден цената агнешкото няма да стигне 20 лева
Снимка: БГНЕС

Посещението ми в Брюксел беше свързано с нещо много важно – общата селскостопанска политика от 2014-а до 2020-а година. Същината на разговора беше какво ще получаваме през следващите години от Европа, какви субсидии. Това, което договорихме, мисля, че е добро за България – при всички случаи е повече. Опростени са процедурите – това е по-важното. Извоювахме нещо много съществено – директни плащания, като опростено се прилага схемата на директните плащания и също обвързана подкрепа, което означава, че ще се подкрепят най-важните и чувствителни производства за България, а именно животновъдството, растениевъдството. Определили сме няколко много важни приоритети за нас – месото, млякото, плодовете, зеленчуците, маслодайните семена, фуражните култури, зърното. Така че по една по-проста, но ефективна система, ще се прилага субсидирането на тези производства. Това заяви в предаването "Нещо повече" служебният министър на земеделието и храните проф. Иван Станков. Той изрази надежда, че поне частично ще се компенсират загубите в размер на 81 млн. евро.

Станков потвърди, че животновъдството му е приоритет, защото този сектор е в изключително тежко състояние. 50% от продуктите от мляко и месо ги внасяме отвън. Това ще продължи, но ние трябва да търсим формулата, за да излезем от това кризисно положение. През следващите няколко години трябва да увеличим производството, смята проф. Иван Станков.

Експертът доц. Въто Христов добави: Докарали сме я дотам, че произвеждаме само по 29 кг. месо на човек и то при положение, че населението е намаляло от 9 млн. на 7,3 млн. души. Тук е голямата тревога. Ако разгледаме производството по видове, ще видим, че картината е повече от отчайваща. От тези 29 кг. българската консумация е само 21 кг.

Той е категоричен, че трябва да се използват ресурсите, които имаме, за да се произвежда повече месо. Унищожават се ежегодно 200 000 телета, които вместо да се сложат на угояване и да произведат допълнително още 36 000 т месо, ние ги колим още в първите дни след раждането – това трябва да се спре, категоричен е Христов. По думите му, това е един ресурс, който веднага ще пресече вноса на 16 000 т и ще имаме за износ 20 000 т.

Бойко Синапов – председател на Асоциацията на животновъдите, се съгласи с идеята на Въто Христов за програма "Месо". Все още има хора, които искат да се занимават с животновъдство, категоричен е той, но добави, че не се усвояват всички средства, които ЕС е дал като възможност. Като друг проблем Синапов посочи тежката и неработеща бюрокрация. Според него е необходима стратегия за сектора за години напред, за да може българските животновъди да имат самочувствие и да са наясно какво предстои.

Синапов заяви категорично, че за Великден цената на агнешкото месо няма да скочи до 20 и повече лева: Ако някъде има за 20 лева, това ще бъде голяма спекулация. За нас фермерите една цена от 12 лева е добра.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна