Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Березовски - една от най-спорните личности в новата руска история

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Неочакваната смърт на руския олигарх Борис Березовски в Англия продължава да предизвиква много въпроси. Разследването засега не дава категоричен отговор какви са причините.

Борис Березовски е една от най-спорните личности в най-новата руска история. През 90-те години той се сближава с президента Борис Елцин, което му позволява чрез различни комбинации да стане собственик на огромни активи в автомобилостроенето, авиацията, добива на петрол и медиите.

Березовски се изявява и като политик, като често е посредник между враждуващите кланове във властта и това му дава възможност да кадрува. Смята се, че именно той довежда във властта Владимир Путин, който става по-късно най-заклетия му враг. Срещу Березовски започват дела за злоупотреби и незаконно присвояване и той бяга в Англия, където получава политическо убежище.

Снощи той беше намерен мъртъв във ваната на имението си край Лондон. Версиите са две - инфаркт или самоубийство.

След като миналата година загуби съдебната битка срещу друг руски олигарх - Роман Абрамович, Березовски беше направо разорен и изпадна в клинична депресия. Според Кремъл той наскоро написал писмо до руския президент Владимир Путин с молба да се завърне в родината.

В момента в дома на Борис Березовски работят експерти по радиация, химици и биолози, което подсили съмненията, че може да става дума и за насилствена смърт.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна