Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чобанов: Мълчанието на институциите за разработката "Будали" е гузно признание, че нещо има

Снимка: Дневник

Сигналът, че в Ропотамо се излива бетон, е от миналата седмица, но ни трябваше време, за да го проверим, каза в предаването "12+3" Атанас Чобанов от сайта "Биволъ".

Става въпрос за мълчаливо съгласие, за нехайно мълчание на РИОСВ-Бургас. Както знаете, на Ропотамо има атракцион, който тази година е отдаден на концесия на фирма, свързана с известния наркотрафикант Таки. Тази фирма е подписала договор с РИОСВ-Бургас за 48 000 лв. годишен наем, за да осъществява разходка с лодка като монополист и на кея, където са лодките, в момента изливат бетон и строят ново заведение. Това е документирано, виждат се работниците и бетонът. Става въпрос за същото лице - Бойчо Георгиев, шефа на РИОСВ-Бургас, който разреши застрояването на Дюните. Той е подписал този договор през октомври миналата година.

Запитан за разработката "Будали" срещу журналисти, Чобанов разказа, че е научил за нея от изказване на Слави Бинев.

С голямо недоверие се отнесохме към хвърлената информация, но започнахме да проучваме въпроса. Задавахме въпроси към институции - главния прокурор, кабинета на премиера, но получаваме мълчание. Ако нямаше такава разработка, логично е веднага да кажат. Ако за нещо могат да ни разработват, то със сигурност не е за публикуване на класифицирана информация, за нещо друго е. Единственият отговор, който получихме досега, е с входящ номер от прокуратурата.

На въпрос за съществуването на частен ГДБОП журналистът заяви, че е силно скептичен към тази информация.

Нека да представят колегите информация. Искам да видя някакви доказателства, както да видя доказателство и за разработката "Будали". Колегата ми Йорданов има съмнение, че е обект на наблюдение. Мълчанието на институциите е гузно признание, че нещо има. Обвинението е много сериозно и може да доведе до сериозно сътресение в службите и да не забравяме, че вербовчикът на Буда е още главен секретар на ДАНС. Как се отнасят към този факт западните ни партньори, аз недоумявам.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна