Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсват достатъчно грижи за квалифицирането на надомните работници

Снимка: БГНЕС

Държавата не полага грижи за квалифицирането на надомните работници у нас или за включването им в европейски програми. За проблемите им алармираха от Сдружението за развитие на надомното производство. Според техни изчисления броят на заетите в неформалната икономика е 240 хиляди.

Само два процента и половина от надомните работници у нас са на трудови договори, а останалите не се и осигуряват, повечето от тях са заети в занаятите и леката промишленост. От Сдружението за развитие на надомното производство казват още, че България няма национална политика, насочена към подпомагане на хората от този сектор на неформалната икономика.

Направихме промени в Кодекса на труда и стигнахме дотук. Няма информиране, няма консултиране, няма квалифициране на тези работещи, не са включени в нито една програма. Те не могат да участват в тях, защото няма как да се регистрират в Бюрото по труда, защото хем са работещи, хем не са работещи. Те не могат да докажат, че са работещи, защото нямат договори и не могат да участват в тези обучения, които са с ваучери, обясни председателят на сдружението Виолета Златева.

По публикацията работи: Надежда Николова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна