Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Марков: СДС оповести нередностите в Министерство на земеделието преди 2 години

Снимка: БГНЕС

Докладът на СДС по темата "Мирослав Найденов", прочетен преди малко повече от 2 години, беше по-подробен. Категорично твърдя, че СДС изнесе данни, с които искаше да привлече внимание, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата. Имахме документите, те имаха висока степен на достоверност и искахме да ги покажем. Сега БСП говори заради изборите.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Борис Марков от Националния изпълнителен съвет на СДС. Той допълни:

Министерството е разпоредител на средства по европейски програми. От тези средства има доста големи суми, които са за медии, за реклама. Някак не е много приятно за медиите да дадат голяма гласност на нещо, което е насочено срещу ведомството, от което получават средства. За тях не стоеше сериозно една партия като СДС, която беше със свито доверие, да изнесе такива данни. Към момента в който изнасяхме данните, СДС участваше в Синята коалиция. Няма нито едно изявление от ДСБ в тази посока. Когато в една коалиция не се поставя въпросът достатъчно твърдо, това също даде основание на медиите да погледнат по-плашливо.

Не трябва да се гледа кой и как изнася доклада, а просто да се погледнат фактите, категоричен бе той.

Знаехме, че прокуратурата работи, но ние нямаме секретни данни оттам и не се занимаваме с такива неща. Това, което заявиха на по-късен етап и БСП и РЗС, беше изтичане на информация, с което нямаме нищо общо. Ние не работим по този начин.

Той бе категоричен, че данните, изнесени от СДС, могат да бъдат намерени в публичния регистър и не са били класифицирана информация:

Преди две години извадихме писма, които са писани между институциите, между   Министерството и Фонд "Земеделие" и на базата на данните стигнахме до заключение, че там има проблем.

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени