Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ингебор Гресле: Джовани Кеслер даде неверни обяснения пред ЕП

Снимка: eppgroup.eu

Не виждаме защо Джон Дали трябваше да подава оставка. Първоначалните обвинения за подкуп не бяха доказани. Вместо това виждаме нарушения на закона, дори на основни правила, но не и на факти за обвиненията. Вече имаме огромни съмнения за законността на процедурите, по които разследва ОЛАФ.

Това каза в интервю за "Събота 150" по "Хоризонт" германският евродепутат Ингебор Гресле, която иска оставката на шефа на ОЛАФ Джовани Кеслер заради съмния за начина на разследване на корупция на бившия евродепутат, добил нова популярност през изминалата седмица.

Тук не става дума само за липса на професионализъм, а говорим за неспазване на законовите процедури. Бях шокирана, че свидетели са принуждавани да дават фалшиви показания пред ЕП. Самият Кеслер даде неверни обяснения. Пределно ясно е, че е трябвало да установи фактите, а виждаме, че разследването не е било неутрално, а е целяло да докаже вина. Това е недопустимо. Сега научаваме, че свидетели са били принуждавани да записват частни разговори, оказван им е бил натиск да се придържат към неверни показания и дори да дойдат в ЕП, за да ги повтарят. Ако нещо подобно беше станало в България, полицията и следствените органи щяха да бъдат подложени на унищожителна критика от Брюксел. Сега обаче това става в сърцето на ЕС и не разбирам как подобно нещо може да се подминава с мълчание.

Според Гресле истината ще излезе наяве в съда, но не е необходимо лошите практики да бъдат прикривани:

Г-н Геслер е социалист. Нямам нищо против социалистите, но когато виждам, че председателят на ЕП, който също е социалист, крие от нас доклада на надзорния комитет на ОЛАФ, не мога да мълча. В крайна сметка, аз поисках да бъде изготвен такъв доклад в рамките на правомощията си като член на Комисията за бюджетен контрол. Той обаче се пази в тайна, аз и колегите ми нямаме достъп до него, а господин Шулц отказва да оповести съдържанието му.

Когато Барозу е прочел доклада на ОЛАФ, че Дали е искал пари, не е имал друг избор, освен да поиска оставката му, но сега той трябва да излезе и да изясни всички обстоятелства, както и да поправи направените до момента грешки.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна