Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен концерт за солидарност с Кипър

Снимка: Архив

"Помощ за Кипър" е наречен уникалният благотворителен концерт на солидарността, който се провежда днес в Кипър, в деня на националния празник на страната.

В продължение на 8 часа повече от 50 от най-известните певци, музиканти и групи от Кипър и Гърция обединяват своя глас и изкуство в концерта "Помощ за Кипър". Изявата в Никозия се очаква да събере близо 20 000 зрители.

Основното послание, което музикалната сцена ще изпрати, е за подкрепа на хората в критичния момент, който страната преживява, за солидарност и надежда за по-добри времена. Целта на концерта е да покаже, че кипърският народ е горд и силен и да накара външния свят да чуе неговия единен глас.

"След неотдавнашните болезнени решения на Еврогрупата ние бяхме полети със студен душ. Широко разпространеното чувство на несигурност, безсилие и измамени очаквания събра група от изпълнители и техни приятели, решили да демонстрират нашата съпротива срещу това, което ни предстои", обясниха в своето обръщение организаторите на концерта.

Всички певци и музиканти участват на доброволни начала в него, няма и входни билети. Вместо това организаторите молят хората, които ще дойдат, да направят дарение - да донесат храна или други необходими неща, които ще бъдат разпределени сред нуждаещи се деца и семейства.

Концертът се провежда в деня на националния празник на Кипър. На 1 април страната отбелязва началото през 1955 г. на национално-освободителната борба на кипърския народ срещу британското колониално управление. Възпоменателни церемонии и полагане на венци на мемориални места се състояха тази сутрин във всички градове в страната.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац – Кипър
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени