Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земан подписва документа за създаване на Европейския валутен механизъм

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В чешката столица Прага ще бъде издигнато тържествено знамето на ЕС в присъствието на новия президент Милош Земан и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. След церемонията Земан ще подпише документа за създаване на Европейския валутен механизъм като допълнение към Лисабонския договор. Двете събития не бяха възможни при предишния чешки президент - евроскептика Вацлав Клаус.

Предишният президент Вацлав Клаус отказа да подпише механизма въпреки призивите на Сената, като го нарече "глупаво и абсурдно нещо". Новият държавен глава Милош Земан, който определи себе си като "еврофедералист", заяви, че ще уважи решението на парламента от лятото на 2012-а г. До края на втория мандат на Клаус над Пражкия храд липсваше и европейското знаме, а негови поддръжници и евроскептици се очаква да протестират днес.

Президентът Земан припомни, че подписът под механизма е символичен акт. Чехия последна завършва ратификацията. Чешката република е членка на Европейския съюз, но все още не се е присъединила към еврозоната. Няма дата и срок за това. Доминира мнението, че Прага би могла да приеме общата валута, когато това бъде изгодно за страната или най-рано след пет години.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна