Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският Сенат обсъжда проектозакона за еднополовите бракове

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Френският Сенат обсъжда от днес проектозакона за еднополовите бракове и осиновяването на деца от еднополови двойки, който предизвика многохилядни протестни демонстрации през януари и март. Текстът вече бе приет от Националното събрание - долната камара на френския парламент - на 12-и февруари. Началото на дебатите няма да бъде спокойно - две организации на противниците на текста готвят протестни митинги пред сградата на Сената. Достъпът до нея вече е ограничен от полицията.

Приемането на проектозакона се очертава по-проблематично от вота в Националното събрание, тъй като левицата, основен поддръжник на текста, има крехко мнозинство в Сената. Преди да гласуват на 12-и или 13-и април, сенаторите ще разгледат 280 предложения за поправки, но е възможно дясната опозиция отново да постави въпроса за референдум.

На 24-и март над един милион противници на еднополовите бракове излязоха на демонстрация в Париж. Въпреки това според последните проучвания мнозинството от французите приемат женитбите на еднополови двойки, но не биха им дали право да осиновяват деца.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна