Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орхан Тахир: Гражданският борд е добра идея, но присъствието ни там няма смисъл

О. Тахир: Езикът на омразата създава силно напрежение в обществото
Снимка: БГНЕС

Идеята за Граждански борд е добра, но ние от сдружение "Гражданско общество в действие" не виждаме смисъл от присъствие там, каза в "Преди всички" Орхан Тахир. Тахир поясни решението на своето сдружение с нежеланието на неправителствения сектор да се приемат промени в Изборния кодекс.

Няма смисъл да си губим времето на срещи, на които премиерът ще ни изслушва, но нещата, които казваме, няма да имат никакъв смисъл.

Езикът на омразата, използван от партии като ВМРО и "Атака", се чува много и създава силно напрежение в обществото. Мнозинството български граждани имат сериозни социални проблеми. Още през 2011-а година кампанията мина под знака на етническото противопоставяне.

Хората не искат и да чуят за избори и за политици. Политиците не смеят да влизат в ромските махали - толкова са лъгали хората, че вече и с пари не могат да ги купят. Винаги ще има прослойка, която ще си продава гласа, но тя не е мнозинство.

Орхан Тахир отбеляза също, че няма роми в партийните листи.

Проповядва се етническа нетърпимост. Но явно за премиера и останалите участници националистическата пропаганда по време на избори не е заплаха, отбеляза Тахир.

Отказ от участие в Гражданския борд за изборите декларираха вече и от Института за модерна политика.

Интервюто на В. Миланова с О. Тахир можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна