Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русе заседава Съветът на ректорите и ръководството на БАН

Снимка: БГНЕС

В Русе заседава Съветът на ректорите на висшите училища и ръководството на Българската академия на науките. В конференцията на тема "Развитие на науката и висшето образование" участва и министърът на образованието, младежта и науката професор Николай Милошев. Задачата, която си поставя конференцията е промяна на текстове в три закона, засягащи развитието на висшето образование.

Научният елит на нацията днес заседава в Русе, за да подготви промени в закони, които да направят по-модерно висшето ни образование Текстовете, които се предлагат, трябва да бъдат окончателно готови до месец и половина, съобщи домакин на научния форум ректорът на Русенския университет професор Христо Белоев. Те ще бъдат предложени на новия парламент за приемане. Професор Боян Биолчев, председател на Националната агенция за оценка и акредитация смята, че трябва да се изработи изцяло нова стратегия за висшето образование:

Категорично трябва да се промени формирането на бюджетите на университетите на брой студенти, Студентът върви с парите си. Законът трябва да предвижда оценка на научния потенциал, на постигнатите публикации на отделните учени, т.е. законът трябва категорично да обвърже науката с образованието.

Макар и сравнително нов Законът за развитието на академичния състав също трябва да се промени. За това днес в Русе говори академик Дамян Дамянов, председател на Съюза на учените:

Законът така или иначе доведе до някакви дефекти, а фактите го потвърждават. За две години в България са израснали над 1800 хабилитирани лица, докато при доцентите може да се търси някакво равновесие, о при професорите изразяването е изключително форсирано. Средно в предишните години в България са израснали по 200 професори. Сега са 450 и темпото се ускорява. На първо място трябва в България да се въведе контролен механизъм и контролна комисия. Нещата, които трябва да се контролират са няколко. Трябва да се проверят правилниците на асмите университети и да се потърси синхрон.

Третият закон, който трябва да се промени е Закон за иновациите. За него говори академик Стефан Воденичаров, председател на Българската академия на науките:

Този закон е много необходим, защото говорим за България 2020 с интелигентна икономика, говорим и за ЕС 2020 – явно, че без иновации няма да стане, но в този закон трябва да се допълни това, което ще помогне на хората, които създават патентни, трябва да помогне на хората, които ще реализират тези патенти и след това ще започнат да произвеждат от тях.

Министърът на образованието Николай Милошев смята, че Съветът на ректорите трябва да бъде в помощ на държавата със своя научен капацитет при решаване на важни проблеми:

Бих искал в бъдеще този Съвет на ректорите да бъде този Съвет, който може да ползва държавната ни власт тогава, когато иска да получи концентрирана, обективна помощ и подкрепа в сериозни проблеми, които не са толкова лесно разрешими.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Наташа Димитрова - кор. на БНР в Русе

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени